Assemblees sdindicals

Apunts de l’assemblea de la plantilla de l’Ajuntament 15N i 16N

Des de la Junta de Personal i el Comitè d’Empresa de l’Ajuntament vam convocar el dimecres 15 i 16 de novembre a una assemblea general de treballadores per organitzar-nos contra les retallades que ens estan imposant a la plantilla, i altres irregularitats que s’estan denunciant.

Al voltant d’unes 650 persones entre les dues assemblees ens vam reunir per fer visibles les diferents dificultats de cada sector, per rebutjar les noves retallades del govern de Collboni i proposar i acordar diferents mobilitzacions en comú, com a plantilla de l’ajuntament. 

Cada sindicat va fer una breu intervenció expressant el seu malestar i exposant els seus motius de rebuig a les mesures. En acabat es va passar al torn de paraula de les persones assistents a l’assemblea.

Des de CGT vam manifestar que aquest govern municipal encapçalat per Jaume Collboni en poc més de 100 dies ja s’està caracteritzant per ser un dels més bel·ligerants contra les nostres condicions laborals, atacant el salari i la conciliació familiar de la plantilla. 

Aquestes retallades contrasten amb la pujada del 4% a les retribucions dels regidors o el 9% de pujada de sou a personal eventual i gerències.

Des que van començar les negociacions, per solucionar la qüestió dels triennis, el premi d’antiguitat i les medalles, la proposta presentada per l’Ajuntament consisteix a fer el retorn d’aquests diners en forma d’aportacions al pla de pensions. Aquesta és l’única solució que havia fet fins que hem començat a moure’ns, dilluns sembla que ja estan oferint noves alternatives… ja veurem.

Des de la CGT no signarem la proposta del fons de pensió. Per què?

 • No tota la plantilla està inclosa en les aportacions al pla de pensions, per tant, o obliga a participar en ell o t’exclou d’aquest benefici econòmic.
 • Obliga els beneficiaris a fer les seves pròpies aportacions de 3 € mensuals com a condició per «beneficiar-se» de l’aportació de l’Ajuntament.
 • Ens deixa exposats a la bona o mala gestió que faci l’entitat gestora del fons amb aquests diners. Els plans de pensions són un producte financer per incentivar l’estalvi de cara a la jubilació,  propietat de bancs que es lucren fent servir els nostres diners per possibles inversions poc ètiques.

No volem que les entitats financeres mercadegin amb els nostres calés.

Des de CGT defensem que el sistema de pensions que ha de funcionar i s’ha de defensar és el sistema públic, i que subscrivint plans privats estem agreujant la desigualtat entre les persones assalariades.

Quina és la proposta de la CGT?

Tampoc volem que aquests diners es perdin, per tant, estem a favor d’algunes propostes que fan els altres sindicats i nosaltres mateixos també hem pogut valorar amb els nostres advocats. Amb voluntat i treball per part de l’administració i els sindicats es pot arribar a una bona solució. 

Finalment, vam comentar que l’assemblea no només va de les retallades ja aplicades. Aquest govern ve fort, no sembla que vagin a ser les últimes que apliqui i no només retallades generals a tota la plantilla, que poden resultar més impactants, després començaran a atacar als sectors, i allà és on ens trobem soles lluitant, així que ara ens hem d’unir i donar-nos suport perquè ens necessitarem unides.

Per exemple, serveis socials i l’IMEB  ja han patit una retallada directa d’aquest nou govern. Hem rebut un avís per part de l’ajuntament informant que suprimeixen el servei de traducció amb famílies. 

No era Barcelona una ciutat acollidora on tot ciutadà tenia dret a ser atès en condicions sense cap mena de discriminació per raó d’origen, llengua o cultura? Aquesta mesura perjudica l’exercici professional de les treballadores i els drets fonamentals de les persones, en una ciutat on el 30% de la ciutadania és no nascuda a l’estat espanyol.

A bressol ja s’escolten rumors que volen retallar les hores de les educadores de suport i inclús que volen concertar escoles, sembla que aquest govern té intencions de privatitzar…

I podríem estar enumerant diferents situacions que s’estan vivint a tots els sectors com a l’Institut Municipal de l’habitatge que durant el mes de novembre estan convocant aturades del servei a causa de la manca de personal i la sobrecarrega…

És un bon moment per fer front i evitar que ens prenguin drets. 

És per això que amb la resta de sindicats animem a iniciar un procés d’assemblees com aquesta on pugui participar la plantilla i establir un pla de mobilitzacions contundents que no s’aturi fins que no recuperem tots els drets i aprofitar l’empenta per continuar lluitant per millorar les condicions que tenim a cada sector. 

Ni un pas enrere en la conciliació laboral i familiar, en la defensa del salari de la plantilla, i en mantenir els drets que ens han costat tant d’esforç aconseguir! 

També ens tindran d’empeus davant les il·legalitats que presumptament està cometent l’ajuntament per afavorir alts càrrecs, direccions i gerències amb una modificació del ROM vergonyosa.

Al llarg de les dues assemblees, algunes companyes van compartir les situacions que estan vivint en els diferents sectors de l’ajuntament. Això ens ha ajudat a tenir una radiografia general de com estem les treballadores i treballadors i prendre més consciència que cal organitzar-nos per reivindicar i lluitar pels nostres drets i millores de les condicions laborals.

Ara com ara, l’oposició per part de totes les assistents a l’assemblea a fer passar els triennis i el premi d’antiguitat pel pla de pensions, i a favor de recuperar la retribució del permís de les vuit setmanes i exigir una pujada salarial com cal, és un fet, i per això es van fer diferents propostes d’acció. 

Mobilitzacions proposades per les treballadores a l’assemblea:

 • Acció al Mobile World Congress
 • Penjar pancartes a tots els ens de l’Ajuntament (biblioteques, serveis socials,  escoles, instituts municipals) 
 • Proposta de text per conciliació familiar de companyes de l’IMSS
 • Fer més assemblees
 • Fer alguna cosa més contundent, el dia 24 i plantejar vaga. 
 • Fer un preavís de vaga
 • Passar enquesta a la plantilla
 • Escarnis

De moment ens manifestem el dia 24 de novembre a la pl Sant Jaume, a les 12h, tal com vam acordar a l’assemblea.