Pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones de l’Ajuntament, la seva importància i com RRHH s’ha de responsabilitzar.
El pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones és un acord de condicions legal d’obligatori compliment que permet la diagnosi d’objectius, mesures, accions i indicadors que permetin assolir la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes a l’Ajuntament de Barcelona, aquest es negocia entre tota la part sindical de les treballadores i l’administració i s’aprova cada quatre anys al ple municipal.
El gener del 2025 hem iniciat la diagnosi pel IV pla d’igualtat 2026-2030, creiem que és molt necessari participar en ell, per la millora de moltes de les nostres lluites que com a treballadores reclamem. És per això que insistim sobre la importància d’aquesta enquesta i la vostra implicació.
La CGT formem part de l’espai constructiu com a representants de les persones que treballen a l’Ajuntament de Barcelona, a la Comissió Tècnica d’Igualtat (CTI). Aquest és l’espai on periòdicament es valora l’impacte que té el pla, es fan estudis, anàlisis, es configuren mesures específiques de millora, i s’informa del treball i activacions dels protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe.
Per poder fer una bona diagnosi de dades i que el nou pla reculli la realitat que totes vivim diàriament al nostre lloc de treball, és MOLT importat que participeu amb la vostra expertesa de lloc que ocupeu i realitat, és per això que des de CTI s’elabora una enquesta anònima per tal que totes pugueu participar en l’estudi.
Per això demanem que participeu aportant la vostra experiència per tal d’aprofundir i generar una anàlisi el més acurat possible per a poder impulsar i implementar transformacions i millores. És important arribar a un nombre elevat de participacions
Us fem arribar l’enllaç que trobareu al correu, “Ajuntament Informa” ENQUESTA Teniu fins al 7 de febrer per realitzar-lo.
Llegiu-lo amb calma, quan tingueu opció d’escriure, amplieu o concreteu allò que és important per vosaltres en referència a la pregunta.
Al qüestionari podeu trobar preguntes relacionades amb la vostra opinió sobre: conciliació, perspectiva de gènere, prevenció i salut laboral, protocols, discriminació, formació, carrera professional, retribució, conciliació, prevenció de riscos i vigilància de la salut, llenguatge, diferents protocols d’assetjaments, etc.
Reflexionem sobre la importància del pla d’igualtat
Primer de tot, cal dir, que a l’enquesta manquen preguntes adreçades a les persones que no es defineixen en termes binaris, així com el recull d’altres discriminacions interseccionals (origen ètnic, orientació sexual, etc.) aquest, són aspectes que travessen i impacten a la persona en el desenvolupament de la vida laboral.
Des de CGT reclamarem una diagnosi que contempli la realitat de totes les persones que conformen la plantilla municipal, ja que si parlem d’igualtat, o equitat, terme que creiem més adient, no ens podem oblidar de les persones LGTBI, racialitzades i de gènere no binari, en un format que com en el cas de l’enquesta sigui anònim i protegeixi la seva privacitat.
En relació amb l’enquesta…
Recordem que els sectors de l’Ajuntament de Barcelona són molt diversos, i hi ha alguns on l’índex de dones és altíssim com el cas de les escoles bressol municipals, o serveis socials i també sectors altament masculinitzats com és el cas de bombers o guàrdia urbana. En aquests sectors és d’especial importància posar atenció a com afecta l’equitat de condicions laborals de les persones treballadores entre sectors amb un gènere determinat molt alt. Per valorar aspectes que es recullen al qüestionari com comentàvem abans: la bretxa salarial, la conciliació familiar, la salut laboral… Posem èmfasi en el fet que aquests sectors contestin l’enquesta.
A tall d’exemple, en el pla anterior es va valorar que les educadores i mestres d’escola bressol disparen la bretxa salarial donat que moltes fan reducció horària per conciliar i reben una retribució més baixa. Fet que no passa als sectors masculinitzats, perquè en general no redueixen el seu horari per conciliar.
Però també aquells sectors on està més equilibrat la presència de dones i homes, són una gran referència pel que fa a la diagnosi de la mateixa feina entre gèneres.
Cal dir, que totes les persones que conformen CTI fan força feina i posen molta energia per crear mecanismes per crear un pla d’igualtat per assolir els objectius del pla.
El problema ens el trobem quan hem de negociar amb recursos humans, què són els encarregats d’implantar les mesures adients per l’acompliment del pla. Ja vam fer amb la crítica al seu moment, és molt necessària la feina de CTI, on totes les dades que evidencien la problemàtica de gènere es posen sobre la taula, però si l’Ajuntament no aprova les solucions a totes aquestes, tiren per terra la feina feta i no milloren tot allò que fa temps que lluitem.
Fa un temps la CGT us vam fer arribar quina és la nostra lluita per unes condicions laborals amb perspectiva de gènere: Sindicalisme feminista a l’Ajuntament de Barcelona.