En el darrers anys Fnac ha precaritzat les condicions laborals i ha incrementat la contractació a temps parcial -actualment prop del 60%- amb salaris situats al voltant dels 500 Euros.
Fnac ha estat la primera empresa de l'Estat en realitzar acomiadaments especificant que la causa és la situació de baixa laboral.
CGT ha endegat una campanya al twitter demanant als escriptors #NoSignisAlFnac rebent les treballadores, al moment de redactar aquesta nota, el suport de Toni Albà, Jaume Barberà, Pep Bras, Dani Roig, Roc Casagran, Eduart Voltas, Carmen Amoraga, Jair Domínguez, Marta Pérez Sierra i Antoni Baños. Membres de la societat civil i cultural han enviat vídeos de suport a la vaga de les treballadores.
Amb implantació a la botiga des del 2005, CGT ha estat testimoni de la precarització de les condicions de treball a Fnac. Baixos salaris, gairebé testimonials; alt percentatge de rotació de la plantilla; estrès i càrrega de treball desbordada; comportaments abusius, amb pressions constants per assolir els objectius comercials individuals de socis i assegurances; control, tutela i vigilància constant i obsessiva dels moviments dels treballadors.., són comportaments que venim denunciant des de la nostra presència al Comitè d’Empresa.
Malgrat la nostra vintena de denúncies i els requeriments efectuats per la Inspecció de Treball -alguns molt durs-, lamentablement aquests comportaments s’han anat repetint al llarg dels anys. I a tot això s’afegeix ara la gairebé eliminació de la contractació a temps complet i el creixent foment dels contractes a temps parcial amb salaris d’insubsistència. Fnac també ha modificat a la baixa la nostra retribució el 2013 i el 2014, aprofitant-se des del primer moment de les noves oportunitats de precarització legal i destrucció de la dignitat laboral que obrí la Reforma Laboral del PP i CiU del 2012. El rebuig de la plantilla a aquestes actuacions és tan gran que només la darrera modificació substancial de les nostres condicions de treball feta per l’Empresa a finals del passat mes de març ha dut, de moment i només en les últimes dues setmanes, a un cap de departament, a tres caps intermedis (dos de llibres) i a una desena de venedors a abandonar Fnac-El Triangle.
Hem hagut de combatre actuacions del Fnac que han posat a prova els mateixos fonaments de la nostra legislació laboral, així com els drets fonamentals de la persona suposadament salvaguardats per la Constitució. Quan cap empresa d’aquest país s’ha atrevit a acomiadar ningú esmentant per escrit que la causa del acomiadament era la seva situació de baixa laboral, Fnac ho ha fet en reiterades ocasions, tot indicant que la malaltia havia buidat de rendibilitat el contracte de treball.
També ha estat el primer Gran Magatzem en retallar els salaris dels seus treballadors al·legant només previsions de pèrdues, és a dir, invocant mers futuribles per a defensar retallades salarials des d’una situació de beneficis econòmics. Aquests són senyals prou clars de que Fnac entén les relacions laborals des de la radicalitat de l'avantatge i el benefici econòmic.
Per a redreçar aquesta situació, CGT demana el retorn a totes les treballadores de les quantitats salarials perdudes des del 2013 i un salari just situat fora de la pobresa laboral; la inversió del tipus de contractació, havent de ser majoritària la de temps complet; la implantació real de tot un paquet d’accions que tinguin per objecte reduir l’estrès, la càrrega física i mental de les treballadores; l’adopció de mesures de dignificació laboral -fomentant més descansos de qualitat i que garanteixin la conciliació familiar i laboral-, i que hauran de ser finalment corroborades amb un descens de la rotació de la plantilla; i, finalment, la implantació de protocols efectius per eliminar pressions i/o coaccions de qualsevol tipus. Si, el que volem és tot un canvi del model laboral que fins ara ha vingut mantenint Fnac.
