apublicas

Les biblioteques de Barcelona no aguanten més!

Dijous 9 febrer concentració Plaça Sant Jaume 17h30′

Les Biblioteques de Barcelona són el servei cultural més valorat per la ciutadania, el primer equipament cultural de proximitat, d’accés lliure i gratuït, i el segon servei millor valorat de la ciutat. Això ha estat possible gràcies al compromís de les treballadores, que compensem les mancances sistemàtiques relacionades amb la falta d’inversió i personal.
El 2018, el personal amb el suport de les usuàries, vam iniciar les mobilitzacions per denunciar la situació de deixadesa i abandonament per part de les institucions. Cinc anys després, l’Ajuntament encara ens segueix ignorant. Per això, tornem a visibilitzar les demandes:

1. Augment de la inversió en biblioteques: L’Ajuntament continua inaugurant noves biblioteques malgrat la falta de manteniment i pressupost per a les ja existents. L’alta consideració del servei per part de les usuàries no existeix per part de les institucions, tret de quan interessa com a rèdit polític. La falta de personal perjudica la qualitat del servei i recau sobre els nostres cossos.
Manca inversió, manca manteniment i manca personal.

2. Polítiques bibliotecàries realistes, efectives i participatives: El Pla Director de Biblioteques 2030 és un calc dels anteriors, paraules per mantenir la imatge de cara a la galeria, sense dotació de recursos, ni participació real de la comunitat bibliotecària. Manca un full de ruta, objectius i línies d’acció concretes en favor de la lectura i el projecte de biblioteques públiques a la ciutat de Barcelona. Les decisions es prenen en despatxos, lluny de les necessitats reals de la comunitat, sense tenir en compte l’opinió de les treballadores i usuàries.
Cal desenvolupar programes i prestacions que tinguin en compte l’impacte en la sobrecàrrega de treball, la missió i la qualitat del servei.

3. Reconeixement del valor social de les biblioteques: A Biblioteques de Barcelona oferim serveis informatius i culturals, atenció social, ajuda amb les tecnologies digitals, etc. L’Ajuntament ens deriva tràmits de Serveis
socials i OACs que col·lapsen el servei, en detriment de la qualitat dels serveis pròpiament bibliotecaris. Les treballadores de Biblioteques de Barcelona som multitasca i habitualment servim de crossa per a qualsevol mancança social. Tant nosaltres com les usuàries sovint hem d’aguantar tota mena de violències sense cap
tipus de suport, recurs ni protocol específic. Tot i això, NO se’ns reconeix la tasca d’ATENCIÓ DIRECTA i no percebem el complement econòmic que sí que reben les treballadores d’altres àrees de l’Ajuntament.
Volem que es reconegui el paper fonamental de les biblioteques en la societat. Volem que se’ns valori.

4. Equiparació de les condicions amb el personal de l’Ajuntament i reconeixement de les especificitats del sector bibliotecari: Som personal de l’Ajuntament, però en la pràctica no se’ns reconeix com a tal. Ni se’ns aplica el conveni, ni se’ns compensa adequadament. Se’ns priva del dret a la promoció interna, la flexibilitat horària, el teletreball, la formació genèrica obligatòria i altres drets que sí que gaudeixen a l’Ajuntament. Treballem gairebé totes les tardes més enllà de les 20h, amb torns rotatius, jornades partides d’11 hores, dissabtes i diumenges. La conciliació personal, familiar i professional es fa impossible. No es compleix el Pla d’Igualtat i manca la perspectiva de gènere en l’organització.
El personal d’altres serveis com el suport informàtic, les sales d’estudi o la neteja estan externalitzats, amb condicions precàries.
Prou de gestionar al personal de l’administració pública com a l’empresa privada!

5. Estabilització del personal temporal i interí: L’Ajuntament no ha volgut negociar amb el Comitè de Biblioteques de Barcelona les bases del procés d’estabilització i no ha tingut en compte les nostres especificitats, fet que afecta especialment a les treballadores que han canviat de categoria. D’altra
banda, el personal amb contracte posterior a l’1 de gener del 2018 no té garanties de continuïtat com la resta de treballadores en frau de llei.
Exigim un procés 100% garantista i participatiu que acabi amb la incertesa laboral de TOT el personal en frau de llei. Ningú al carrer!

Defensem el servei públic i al seu personal!Arriba
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad