GUANYAREM AL VIRUS. HI HAURÀ UN ABANS I UN DESPRÉS.

Des de la Secció Sindical de la CGT de l’Ajuntament de Barcelona volem expressar el nostre suport i agraïment a tota la plantilla municipal, que amb el seu esforç i capacitat d’adaptació està fent possible que tota la ciutadania de Barcelona estigui rebent els serveis i l’atenció que necessiten en aquests moments tan delicats.

I en especial volem transmetre el nostre suport i agraïment a totes les companyes i companys que formeu part dels serveis essencials i que esteu treballant de forma presencial (IMSS, SPEIS, GUB, Parcs i Jardins i Neteja). Esteu atenent a les persones més vulnerables d’aquesta ciutat, esteu garantint la mobilitat, la higiene i la seguretat de tota la ciutadania, així com atenent les situacions d’emergència que es poden produir aquests dies tan complicats. I aquest missatge inclou a totes les treballadores i treballadors d’empreses externes que treballen per l’Ajuntament i que també realitzen serveis essencials (SAD, CUESB, SIS, etc.) que malauradament són tractats com a treballadores i treballadors de segona.

Des de la Secció Sindical de la CGT de l’Ajuntament de Barcelona hem estat aquestes setmanes vigilant que el conjunt de la plantilla, i en especial la que presta serveis essencials, disposi de les mesures de prevenció i seguretat adequades. Us animem a informar-nos de qualsevol incidència o situació que us afecti. Estem davant d’una emergència sanitària inèdita a la nostra ciutat i encara queda molt per fer.

En relació amb el teletreball que realitza una gran part de la plantilla, que en la majoria de casos ho realitzen amb mitjans propis, volem recordar a aquest Ajuntament que disposa dels mitjans legals per mobilitzar recursos privats i posar-los a disposició de l’Ajuntament. Ja s’ha fet amb anterioritat. Ara és el moment de prendre decisions valentes.

Amb aquesta crisi del coronavirus hi haurà un abans i un després. Ja en parlarem i ho portarem a les meses de negociació. Però està clar que a la propera Relació de Llocs de Treball hi haurà molts llocs que hauran de ser re-valoritzats. No es pot entendre que equips directius amb complements salarials desorbitats estiguin a casa seva fent teletreball (i a més amb mitjans propis de l’Ajuntament) mentre altres col·lectius, discriminats a nivell de condicions laborals, hagin d’exposar-se a riscos per la seva salut si fan treball presencial, o hagin de fer servir els seus propis mitjans en cas de fer teletreball. Doncs sí, hi haurà un abans i un després.

Una altra qüestió que ens preocupa són els ERTOs. Moltes empreses que treballen per l’Ajuntament estan aprofitant la conjuntura actual per fer expedients de regulació o acomiadaments irregulars, tot i continuar cobrant de l’Ajuntament encara que no prestin servei. Hem comunicat reiteradament a l’Ajuntament aquestes situacions i reclamem que s’anul·lin aquests ERTOs i que cap treballadora o treballador perdi la seva feina.

Ara més que mai es fa palesa la necessitat d’internalitzar tots els serveis públics. Demanem al consistori que iniciï els tràmits necessaris per a la municipalització de tots els serveis externalitzats. Us adjuntem un enllaç amb més informació al respecte:

http://cgtcebimeb.blogspot.com/2020/03/personal-externalitzat-i-coronavirus.html?m=1

En aquests moments cuideu-vos i preneu mesures preventives, tan els que teletreballeu o esteu confinats a casa, com sobretot els que esteu al peu del canó a primera línia.

A continuació us adjuntem una sèrie d’enllaços i informació sobre el coronavirus:

– Guia sobre els drets  laborals durant la crisi  del COVID-19 que parla de sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), teletreball, la conciliació i la cura de familiars, mesures de protecció i prevenció de riscos ( equips de protecció individual -EPI-; elaboració de plans de contingència; baixes associades al coronavirus i a la quarantena) i sobre la paralització de l’activitat productiva en cas d’infracció preventiva.

http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article13308#.XnyHqmBOfIW

– Consulta als decrets que va fent alcaldia de l’Ajuntament:

https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/handle/11703/83991

-Ordre estatal per desenvolupar l’aplicació que permet la geolocalització i assistència remota de totes les persones en territori espanyol pel Covid19

https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/28/pdfs/BOE-A-2020-4162.pdf

– Consulta a la resta de normativa estatal sobre el COVID-19 que va publicant el BOE:

https://www.boe.es/buscar/legislacion.php?accion=Mas&id_busqueda=_WTJiVlFvUTUxM1FoVU85YTAwd0I2R3ArTWZ1c2ZVNWwzcjBHTkZUbEV2emRiT01GVHlERnpMNExLcW9saUtZQjI2LzQyRnEza25QazhoblhLYmpEbzZscC84MmNUMHczNDlNVUgxTDd4eG02dWdWUTRmRnd3amh3ZVNJNEFlYzVud091UlZmSSt4UFQySHdydWVGMnRmemk4ZzBXbS8ra042OTR2Wkc3d3dtMkw1dUJJN0EvNnFFV2lua0tSRTJKOVNQVVNGeE5ZUmZaWVppS1FiUGYzUT09-0-50&page_hits=50&sort_field%5B0%5D=FPU&sort_order%5B0%5D=desc

– Canal informatiu de la Generalitat:

https://web.gencat.cat/ca/coronavirus/preguntes-mes-frequents/

– Com tramitar una baixa laboral en ple estat d’alarma per coronavirus? Notícia explicativa que dins té els enllaços corresponents:

https://www.elnacional.cat/ca/salut/coronavirus-tramit-baixa-laboral-ambulatori_482649_102.html

– També us volem informar que des de la CGT Catalunya estem realitzant una campanya solidària per recaptar fons per l’adquisició de mascaretes. La CGT de Catalunya ha fet una primera comanda de més de 10.000 mascaretes. Més informació en el següent enllaç:

http://cgtense.pangea.org/spip.php?page=pages_mobiles&squelette_mobile=mobile/article&id_article=5672#.Xn98S26CE3l


Si voleu contactar amb nosaltres ho podeu fer en aquest correu: ajuntamentbarcelona@cgtbarcelona.org