General

Manifest pel 25N de CGT Ajuntament de Barcelona

1.237 dones han mort per violència masclista a tot l’estat des de l’1 de gener del 2003 fins al dia d’avui. 1.237 dones mortes arrel d’una violència masclista que no s’atura, malgrat sembla que la societat avanci cap a la igualtat.

L’Ajuntament de Barcelona té una responsabilitat en la prevenció i l’abordatge de la violència que poden estar patint les dones de la ciutat. Però a més a més, té també una responsabilitat en no reproduir des la la pròpia institució una violència institucional que, tal com exposa la LLEI 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, consisteix en totes aquelles accions i omissions de les autoritats, el personal públic i els agents de qualsevol organisme o institució pública que tinguin per finalitat retardar, obstaculitzar o impedir l’accés a les polítiques públiques i a l’exercici dels drets que reconeix la llei.

Malgrat l’Ajuntament de Barcelona té un dispositiu ampli per fer front a la violència masclista, aquest segueix sent clarament insuficient si es posa en relació amb la magnitud del fenomen.

Des de la CGT defensem que cal millorar les polítiques públiques per prevenir la violència masclista a nivell de ciutadania i prevenir la violència institucional, i per fer-ho reclamem:

  1. Dotar de més recursos econòmics i, sobretot, humans tots els serveis vinculats al dispositiu de prevenció i abordatge de la violència masclista. És a dir, principalment, del SARA, però també dels PIADs, el CUESB, el CMAU, el Plural i la UTEH.
  2. A més de dotar de més recursos econòmics aquests serveis, cal vetllar per la dignificació dels drets laborals dels treballadors i treballadores que els componen, i per tant cal defensar que tots els serveis d’atenció a les violències masclistes han de ser municipals. En aquesta línia des de la CGT considerem indispensable que es municipalitzi el personal que treballa al CMAU i al Centre de Masculinitats Plural.
  3. Alhora, és indispensable que tots aquells serveis generalistes d’atenció primària que són grans detectors de les situacions de violència, especialment els CSS, tinguin el temps i els recursos necessaris per fer-ne un bon abordatge.
  4. També és indispensable poder ampliar els recursos i la difusió dels serveis que treballen amb homes que han exercit violència, vinculats al Centre de Masculinitats Plural, per tal que puguin arribar a més homes, ja que mentre hi hagi homes que exerceixen violència hi haurà dones que patiran violència.
  5. És fonamental, a més a més, que l’atenció a la violència masclista es faci sempre des d’una mirada feminista. És per això que reclamem que tot el personal que atén aquestes situacions tingui hores de formació reservades en la seva jornada laboral per formar-se en abordatge de la violència masclista amb una perspectiva de gènere.
  6. Cal millorar i fer més transparents els sistemes de recollida d’informació sobre la violència masclista que pateixen les dones a la ciutat, i sobre l’atenció que l’Ajuntament fa en matèria de prevenció i abordatge de la violència.
  7. Per últim, considerem que és necessari simplificar i agilitzar treball en xarxa i les derivacions entre serveis de violencia sexual, per a una millor atenció al es dones que l’han patit.

Des de la CGT tenim el convenciment que és fonamental apuntalar tots els serveis d’atenció a la violència perquè aquests no es vegins supeditats als ritmes i als programes polítics, ja que com bé sabem, malauradament, els drets de les dones sempre es juguen com a moneda de canvi per part de molts partits polítics.

Des de la CGT tenim la convicció que només el feminisme ens salvarà de la violència masclista, i per això reivindiquem serveis públics i de qualitat fer fer-hi front a a la nostra ciutat.

Prou violència masclista! Ens volem vives!

BARCELONA, 24 de novembre del 2023