General

DARRERES ACTUACIONS SOBRE SEGURETAT I SALUT LABORAL (d’abril de 2022 a febrer de 2023).

Aquest any ja hem anat deixant enrere la pandèmia i el repàs de l’aplicació de les corresponents mesures preventives als centres de treball. Tot i que vam haver de reclamar que facilitessin mascaretes a personal a qui no els en donaven, per molt que estaven obligats per les resolucions de les denúncies que CGT vam presentar a Inspecció de Treball.

 I ens hem trobat amb la novetat del teletreball. El teletreball, que s’està establint amb massa discrecionalitat i disparitat interpretativa per part de l’empresa, comporta aplicar una sèrie de mesures preventives de seguretat i salut sobre les quals l’ajuntament ha d’informar (això ja ho fa) i en altres casos ha de facilitar el mitjans (això ja no ho acaba de complir). I altres mesures que el teletreballador/a ha de d’aplicar per ell mateix (tipus de taula, il·luminació, condicions ambientals,…).

La CGT, amb els altres sindicats, vam haver de “batallar” per a què no passessin tota la responsabilitat del seu compliment als treballadors i es va aconseguir.

Però hi ha coses que no han solucionat. Si t’han facilitat un portàtil, que mai és ergonòmic, t’han de facilitar un teclat i ratolí auxiliar, un elevador de pantalla o una pantalla auxiliar si el portàtil fa menys de 15 polzades. Això en alguns llocs ho faciliten d’ofici, altres a demanda del treballador i a d’altres passen de tot.

També haurien de facilitar cadira ergonòmica i reposapeus si fa falta, hi ha sentències que ho estableixen. Aquí no compleixen ni per casualitat.

Per altra banda hem seguit fent actuacions, comunicats de risc i comprovacions a partir de les consultes i reclamacions que ens heu fet arribar (i que ens podeu seguir enviant)  i hem participat, entre d’altres en el seguiment de l’avaluació de riscos psicosocials d’algun departament i en els comitès de seguretat i salut de: l’Agència de Salut Pública, IMI, SPEIS (bombers), ensenyament, IMSS, IMH, ICUB i taula general de l’Ajuntament.

Finalment, apart d’altres actuacions en organismes autònoms, hem acompanyat als tècnics del departament de prevenció de riscos laborals en diferents visites, bàsicament noves avaluacions de riscos i repàs de les deficiències detectades en anteriors avaluacions.

Aquest cop no hem “passejat” pels centres tant com altres anys doncs hi ha hagut la renovació del nou contracte a l’empresa externa que fa aquestes avaluacions i el tema ha estat uns mesos parat. Tot i que ja s’han animat.

A l’hora de fer aquest escrit tenim programades visites d’avaluacions de riscos o comprovacions a l’OAC d’Horta-Guinardó, oficines municipals d’Avinyó 32 i d’Avinyó 15, al palau Foronda de Ronda Sant Pau 43, a la Gerència de Persones d’Escar 1, a Drets Socials de València 344 i a la Gerència d’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de Passeig de Sant Joan 75.

Les visites que hem fet, i que aquí enumerem breument, les podeu veure detallades en el següent enllaç http://www.cgtbarcelona.org/ssab/seguretat-i-salut-laboral/ .

– Oficina Municipal d’informació al Consumidor  (Ronda  de Sant Pau 43).

– OAC Eixample (Aragó 328). 

– Seu del districte d’Horta-Guinardó (ronda Guinardó 49).

– Impremta municipal (pg Zona Franca 56).

– Local provisional de Via Laietana 7 on actualment hi ha Població.

– Fundació Paco Candel  (Mare de deu del port 263).

– OAC de Sant Martí. 2 visites. (Plaça Valentí Almirall 1).

– Centre de Vida Comunitària (Via Favència, 399).

– Empresa notificadora contractada per l’IMH.

– Oficines administratives (Avinyó 7).

– Oficina no Discriminació  (Ferran 32).

– Oficines administratives (Ciutat 3).

– Locals dels conductors (Ciutat 3).

– Departament de notificacions (Ciutat 9).

– Centre Plural  (Av. del Marquès de l’Argentera, 22).

– Subseu districte Horta-Guinardó (Lepant 387).

– Seu districte Eixample (Aragó 311).

– Un departament del carrer Avinyó.

– OAC Sant Andreu. 2 visites (Segre 24*32).

– OAC Gràcia (Plaça de la vila de Gràcia 2).

– OAC Horta-Guinardó (Lepant 387).

– OAC de Ciutat Vella (Ramalleres 17).

– Institut Municipal d’Urbanisme (Bolívia 250).

– Subseu del districte Sarrià-St. Gervasi (Anglí 31).

– Torre del Rellotge de Gràcia ( Plaça de la Vila de Gràcia).

– Direcció d’atenció al ciutadà (Roc Boronat 117).

I seguim…