General

RESUM SOBRE LA PROBLEMÀTICA DEL PERSONAL INTERÍ.

Arran de la famosa sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 19 de març de 2020, que assenyala l’abús en la temporalitat a les administracions espanyoles hi ha hagut diferents sentències de jutjats espanyols. Potser la més coneguda, al ser la primera que recull com a referència la sentència europea, és la del Tribunal Contenciós Administratiu d’Alacant de 8 de juny de 2020.

Des d’aleshores, un cop recorregudes davant del Tribunal Suprem, totes les sentències favorables als interins han estat tombades, aplicant una rígida interpretació jurisprudencial per part d’aquest tribunal.

INICIATIVES LEGISLATIVES

El 13 de juliol de 2020 la CUP va presentar al Parlament de Catalunya una proposició de Llei d’estabilització. La mesura afectaria als treballadors i treballadores de la Generalitat de Catalunya amb més de 3 anys d’antiguitat  que desenvolupen activitats permanents a l’Administració.

El 26 de febrer de 2021, es presenta al Senat una proposició de Llei de mesures per a garantir, en l’àmbit de l’ocupació pública, en compliment de la Directiva 1999/70/CE del Consell de 28 de juny de 1999, relativa a l’Acord marc de la CES, la UNICE i el CEEP sobre el treball de durada determinada.

El 8 d’abril de 2021, es presenta al Senat una proposició de Llei de mesures urgents per a la consolidació dels funcionaris interins de l’Administració́ Local amb habilitació́ de caràcter nacional, en compliment de la Directiva 1999/70/CE del Consell, de 28 de juny. 

LLUITES PERSONAL INTERÍ

  • 20 maig.- Els plans d’Iceta d’estabilitzar 300.000 places en l’administració disparen els rumors d’un possible ERO encobert al col·lectiu d’interins.
  • 22 de maig.- Manifestació a Madrid amb el lema #FijezaYA
    Aquest col·lectiu va demanar l’exclusió de les places en abús de temporalitat dels “processos d’estabilització i consolidació” (PESCO) fins que no es comprovi si els contractes o nomenaments estan en frau de llei i, si és el cas, s’apliquin les sancions corresponents.
  • Vaga de fam de María Jesús Casado, Irune Saiz i Coro Alonso des de fa un mes per exigir al Govern que apliqui la Directiva Europea, que obliga a fer fix a tot el personal temporal amb més de 3 anys d’antiguitat de les administracions.
  • 27 de maig.- Van fer vaga  diverses plataformes del sector de l’ensenyament i el personal de l’ Institut Municipal d’Educació de Barcelona, del Consorci d’Educació de Barcelona i  la Plataforma del Personal Interí a l’Ajuntament de Barcelona (PPIAB). Demanaven una solució a les convocatòries massives d’oposicions que suposen un ERO encobert. Fa 10 anys que no es convoquen oposicions i la interinitat arriba gairebé al 70% en el cas d’escoles municipals de Formació Professional.
    Reivindiquen l’estabilització de les treballadores en abús de temporalitat a través dels mecanismes ja existents com és l’article 61.6 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic que permet un sistema de concurs consistent únicament en la valoració de mèrits.
     Prou Tripijocs, és la teva feina. Amb la vaga es demanava l’estabilitat del personal interí a l’escola pública i la internalització del personal subcontractat.
  • 1 juny.- Vaga convocada per la Plataforma d’Interines de Catalunya (PIC). Es dona suport a l’estabilització real del personal públic temporal, amb les seves plataformes i els sindicats. Donen la benvinguda a la nova consellera de Funció Publica Laura Vilagra. Per acabar amb l’abús de les interines de Catalunya és urgent tramitar la llei d’estabilització i aturar els PESCO contraris al dret de la comissió europea. #Lesquehisomensquedem Estabilització JA. No ens callareu.

DIFERENTS FETS QUE HAN TINGUT COM A PROTAGONISTA AL PERSONAL INTERÍ

– El 25 de març del 2021 es fa públic un informe de la Sra. Maria Emília Casa, presidenta emèrita del Tribunal Constitucional entre els anys 2004 i el 2011, que avala la constitucionalitat de la conversió en personal fix als 800.000 treballadors i treballadores que s’estima que estan en abús de temporalitat per part de les diferents administracions públiques d’Espanya.

– Aquell mateix dia, es fa pública una sentència del Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 4 d’Alacant, que sentencia com a fixes a 14 funcionaris interins de la Universitat d’Alacant en abús de contractació, és a dir, transforma la seva relació laboral temporal abusiva en una relació laboral fixa. Aquesta sentència s’afegeix a la ja dictada prèviament el 8 de juny del 2020 pel mateix jutjat, en relació al frau de llei comès sobre una funcionària interina de l’Ajuntament d’Alacant.


 – El 31 de març del 2021 el Parlament de la Rioja, encapçalat pel Grup Parlamentari Socialista, aprovà el nou Estatut del Personal al servei de l’esmentat Parlament, que reconeix l’abús comès i atorga la fixesa al personal que porta treballant almenys 5 anys com a interí i, per tant, consolida al personal del seu Parlament.

 -El 22 d’abril del 2021, el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, en compareixença al Senat, recomanava a les administracions públiques l’exclusió de les Ofertes d’Ocupació Pública de les places que estan essent ocupades per funcionaris i funcionàries interines de llarga durada.

QUÈ MÉS HEM FET COM A SECCIÓ SINDICAL DE LA CGT AL NOSTRE AJUNTAMENT?

La CGT a l’Ajuntament vam demanar a la Mesa General que en les Ofertes Públiques d’Ocupació que s’estan duent a terme, no es convoqui cap plaça ocupada per personal interí en frau de llei.

Vam proposar a la resta de sindicats fer una reunió amb Recursos Humans per tractar sobre aquesta problemàtica. Aquesta proposta no va ser acceptada per ningú.

QUÈ DEMANEM ALS GRUPS POLÍTICS

Protecció davant dels possibles cessaments de funcionaris interins com a conseqüència de les oposicions, mentre no es clarifiqui el panorama legal, ja que a l’ajuntament gairebé tothom que hi treballa és perquè ve d’un procés de borses o d’una oferta pública aprovada.

La CGT estarà sempre al costat del més feble a l’administració: els subcontractats, personal no fix i els interins.  A la mateixa feina, igual condicions laborals.

La majoria d’aquest personal interí som dones de sectors feminitzats i amb càrregues familiars, d’edat entre els 40 i els 50 anys, que vam passar processos en condicions d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, tant d’oferta pública com de borses de treball. CAP INTERI/NA AL CARRER.

Demanem novament a l’Administració valorar i solucionar la situació, no parlem de llocs sinó de persones, amb molta experiència i que fem una feina prou important per aquest Ajuntament. 

DEMANEM PROCESSOS JUSTOS D’ESTABILITZACIÓ DELS INTERINS I PARAR LES OPOSICIONS. Hi ha altres maneres de consolidar aquests llocs de treball i ho sabeu.